söndag 27 september 2009

Söndags möte den 27 Sept


Idag hade vi offermöte med "Helgelse" som tema. Anna-Lena Hjerpe ledde och ungdomarna ledde oss i lovsången. Nils Erik Karlsson talade över helgelsen och att helga sig för avskilja sig till Gud. Nils Erik talade även över att ha Gudsfruktan på ett positivt sätt. Flera var framme till förbön.

/Åke

lördag 26 september 2009

Välkommen till fyra söndagskvällar

Fyra söndagskvällar
under temat
En armé upprest av Gud!


Frälsningsarméns historia och lärosatser.
Undervisningen leds av Annika Larsson, Nils-Erik Karlsson, Åke Nilsson och Anna Lena Hjerpe.

Undervisningsformen är föreläsningar och gruppsamtal med enkel förtäring.

Söndag 11/10 kl 18:00 FA i Världen (pionjärerna och arvet)

Anmälan sker till kåren tel 018-131307
E-postadress: uppsala@fralsningsarmen.se

Kostnadsfritt.

tisdag 22 september 2009

Babysången började idag.

Idag började småbarnsmusiken och babysången. Det var 23 barn på småbarnsmusiken. Vi har glädjen att meddela att det finns ytterligare några platser kvar på babysången. Tag kontakt med Guri om du vet att du eller någon annan vill vara med.
/Åke

Tankar från Kebnekaise


Hej!

När man befinner sig där jag är just nu, så får livet en helt annan rytm.

Härom dagen gick jag förbi en av de meditationsplatser som finns utplacerade på Dag Hammarskjöld-leden som går mellan Nikkaluokta och Abisko.
En meditationsplats kan användas för att stanna upp en stund och tänka över sin plats i tillvaron; rikta in fokus och tanke mot Honom som är Skaparen och det centrum från vilket allt liv utgår. Han som säger om sig själv: "Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig."

Just den här platsen finns nere i dalen Ladtjovagge vid Lillberget, mitt emellan topparna Skarta, Singitjåkka, Tuolpagorni och Kebnetjåkka Lillltopp.
Där ligger det en stor sten med följande text, som är ett direkt citat ur Dag Hammarskjölds bok "Vägmärken":


"Livet har värde endast genom sitt innehåll
- för andra."

Genast ringer orden från Jesus i mina öron: "Ett nytt bud ger jag er: att ni skall älska varandra."

Han säger också: "Allt vad ni vill att människor skall göra för er, det ska ni också göra för dem."

"Bär varandras bördor så uppfyller ni Kristi lag" är ytterligare ett av de ord som påminner oss om den riktning vi borde ha i livet när det handlar om våra relationer till varandra.

Under mina dagar här uppe har jag också haft möjlighet att avsluta en bok som jag började läsa innan sommaren. Passar på att skicka med några rader till dig från den också, kanske kan de vara till hjälp och vägledning för någon:
Fråga inte dig själv vad världen behöver. Fråga dig själv vad som får dig att leva upp, och gör sedan detta, för vad världen behöver är människor som är levande!

Var välsignad!
/Michael

söndag 20 september 2009

Gudstjänsten sönd. 20 sept.

Vi hade en så fin gudstjänst idag! Gud var mitt ibland oss och vi fick glädjas tillsammans i Herrens hus.
Diana Klevestedt var mötesledare och hon inledde mötet på ett lättsamt sätt, då vi fick gå runt och hälsa på varann, "mingla lite" som Diana sa. Kören Jubal sjöng 2 sånger. Den ena sången var en sång som Guri och Karin skrivit denna sommar och som nu sjöngs för första gången. Sången är en lovsång till Gud för hans kärlek till oss och hela församlingen sjöng med.
Lena Bergström stod för bibelläsningen och Therese Schött gav oss sitt vittnesbörd.
Åke Nilsson predikade om Guds nåd som det centrala att lyfta fram i den kristna tron. Det var ett starkt och allvarligt budskap om synd och nåd som berörde oss alla. Gudstjänsten avslutades med inbjudan till böneplatsen under det att ungdomarna sjöng innerligt och fint flera lovsånger för och med oss.
Mötet avslutades med att vi än en gång sjöng den nya sången, och texten föreföll sammanfatta hela denna gudstjänst:

Du, min Gud
Din kärlek är som havet
djup och vid som en stor ocean
Du är trygghet för mig
Din närhet jag känner
Du omsluter mig
jag behöver Dig

Du min Gud
Din kärlek är beständig
fyller mig och når in i min själ
Du ger värme o frid
Du ger mig Din kraft
Du är min Gud
jag behöver Dig.

Refr.
Jesus, jag älskar Dig, och jag upphöjer Dig
Du är liv för mig och Du finns i evighet
Jesus jag älskar Dig, jag upphöjer Dig
tag emot min kärlek. Du är allt för mig.

Du min Gud,
Du ger nåd som är helt gränslös
friar mig från den skuld som jag bär
Du ger framtid och hopp,
glädje och ljus
Du är min frid
Jag behöver dig.

/Karin

lördag 19 september 2009

Hälsning från STF Kebnekaise

Hej allesammans!

Skriver några rader från min vistelse här uppe på Sveriges "tak", där jag har förmånen att befinna mig just nu. Egentligen är det här min julklapp från förra året som jag har sparat ända tills nu...

Här uppe är det obeskrivligt vackert i all sin ödslighet. Naturen är storslagen på alla sätt och vis. Här förstår man helt plötsligt hur små vi är som människor - när naturen väljer att visa sig på sitt allra sämsta humör eller när man ska ta sig någonstans.

Det är 19 km till närmast farbara väg. Så här års finns det egentligen bara två alternativ att ta sig till eller från fjällstationen - "apostlahästar" eller per helikopter! Gångvägen tar det mellan 4-5 timmar och 5 minuter med helikopter ner till Nikkaluokta där bussen vänder. Sedan är det ytterligare 65 km in till tätorten Kiruna.....

De två dagar jag tillbringat här har Johanna (min dotter) och jag ägnat åt kortare dagsturer för att titta på den närmaste omgivningen. Idag har vi gått upp till Järvsten som är ett jättestort (och då menar jag riesengross) klippblock som slitits loss från en av topparna här i närheten för väldigt längesen. I detta klippblock finns det en grotta som vi var inne och kollade på - med pannlampa och allt!

Eftermiddagen ägnade vi åt att inventera och rensa i personalens linneförråd, inför avslutningen på sommarsäsongen som inträffar under den kommande veckan. Kvällen har vi tillbringat i fjällstationens restaurang där det visade sig att kökschefen var på ett alldeles strålande humör! Eller vad sägs om följande meny: Hummercappucino, löjromstoast, stekt röding och till avslutning en hjortronpannacotta. Någon som längtar hit???

Det får bli allt för den här gången. Over and out från Keb!

Bästa hälsningar
/Michael

fredag 18 september 2009

Hälsning 5 - Prayer Leaders' Gathering

Ja, nu är det sista dagen och det känns väldigt konstigt.

Jag har fått många nya vänner från hela världen och det som känns som om vi, trots många olikheter, ändå har samma problem och glädjeämnen . Igår såg vi en ny film om Familjen Booth och FA:s första tid. Den var jättebra.
Idag har vi lyssnat till Major Peter Farthing, som har pratat om hur vi får ut Ordet till människor idag och hur kan vi jobba med det. Idag kommer vi också att "besöka" några nya länder, när ytterligare några av delegaterna ger en presentation av sitt hemland och Frälsnings-arméns situation där. Det är jättenyttigt att höra från andra delar av FA världen. Ikväll kommer vi att av sluta dagen och veckan här i London med bönekonsert tillsammans med evangelist Donna Peterson, USA.

Det kommer att bli svårt att lämna allt detta som varit så härligt, men vi får lyssna till Jesus när han säger att vi måste "gå tillbaka" ner från berget till arbetet i dalen. I helgen som ligger framför kommer jag att följa med kadett Mark Cotterill (som vi hade förmånen att arbeta tillsammans med under några år i Göteborg) och vara med i hans kår här i London, vilket skall bli jättekul.

Vi ses på tisdag!

Blessings!
/Anna-Lena

onsdag 16 september 2009

Föreläsning på Uppsala Konsert & Kongress till förmån för Sagahemmet

Den 8 oktober kl. 19.00 hålls en föreläsning på Uppsala Konsert & Kongress med författaren Mats-Eric Nilsson. Intäkterna från entrén skänks oavkortat till Sagahemmet i Uppsala som drivs av Frälsningsarmén.
Det är mäklarfirman Nordström & Partner i Uppsala som arrangerar eventet, de har sedan fem år tillbaka haft två events per år där intäkterna från entrén går till just Sagahemmet.
Mats-Eric Nilsson, författare till "Den hemlige kocken" och "Äkta vara" har som tema för kvällen "Fejkad mat eller äkta vara". Han berättar om det utbredda matfusket och vad vi konsumenter kan göra åt saken.

/ Åke

tisdag 15 september 2009

Från svunna tider Frälsningsarmén i Uppsala 1885

Upsala
Corps nr:3
En afton efter mötets slut , inkom i vår lokal en man , som var mycket olycklig, nästan förtviflad. Han var från landet och hade för sin husbondes räkning fört in kreatur till marknaden. Men han besökte krogarne, och på tre dagar hade han supit upp omkring 40 kr. Samt utbytt sina snygga kläder mot trasiga paltor för att därigenom få pengar till mera brännvin. Nu hade pengar tagit slut , bonden hade äkt från honom , och han sjelf var qvarlemnad i sta’n, utblottad på allt, med trasiga och smutsiga kläder, en förstörd kropp och ett ondt samvete; utestängd från sitt qvarter , nödsakad att tillbringa natten på gatan. Under detta tillstånd hade han tänkt begå sjelfmord, men han kom istället till frälsningsarmén. Sedan vi samtalat med honom en stund, föll han på knä och började gråtande bedja till Gud om syndernas förlåtelse, och efter hvad vi förstå syntes han få frid med Gud. Han fick herberge hos oss öfver natten, och då han på morgonen skulle gå ut, för att på kommissionskontoren söka plats till den stundande flyttningen, följde enaf oss honom på afstånd för att se , om han skulle gå in på krogarne, men han gick förbi dem, och sedan han uträttat sitt ärende, kom han tillbaka.
Han följdes sedan till jernvägsstationen, der han fick en biljett och reste så till sitt hem, sedan han såsom reskost fått ett par smörgåsar, en sångbok och två stridsrop. Gud välsigne och bevara honom till evennerligt lif!
Upsala 1885 kapten Theodor Janson.

/Åke

Hälsning 4 - Prayer Leaders' Gathering

"Vilken stor Gud vi har, håller alla i sin hand." Den sången har kommit till mig flera gånger idag. Det har varit mycket av bön under dagen och vi får lära oss att det är som ett jobb. Men det är också härligt att höra om vad han gör i olika delar av världen.
Ikväll fick vi också möta Englands böneteam och dela våra böneämnen med dem. Uppsala och Sverige har på ett särskilt sätt varit i fokus under dagen, och det känns som om Gud vill visa oss hur vi skall föra vår kår framåt tillsammans.
Imorgon blir det ingen hälsning för då åker vi ut tillsammans för att få se lite av London - så vi hörs igen på onsdag.

Han är större, mycket större än vi anar och tror...

/Anna-Lena

måndag 14 september 2009

Barnkör

Lördagen den 12/9

Varannan lördag träffas barnkören med barn från 3-5 år.

I lördags sjöng vi, hoppade och krälade på golvet.

Hade jätte kul. Det var 10 underbara barn.

Och vi sjöng till slut: "Jag får va, hos dej, Jag får be till dej,

jag får lovsjunga ditt namn.

Du har tid med mej när jag söker dej. Min Herre, min Gud."

Tack gode Gud för barnen

Susanne Alnesjö

En salig samling 12 sept.

Evangelistdag
På lördagen hade Roger Larsson inbjudit evangelister från olika samfund att dela en dag tillsammans. 27 evangelister hade hörsammat inbjudan. Under dagen hölls seminarier och man fick tillfälle att uppmuntra varandra i tjänsten för Guds rike. Kl 18 hölls ett offentligt möte med Roger Larsson som mötesledare. C:a 150 personer kom och vi som var där fick lyssna till flera vittnesbörd bl.a. från Liam Norberg och Jan Lindé. Det var också både solosång och allsång. Kjell Samuelsson ledde alla i sången "Det finns en källa". Mötet gav uttryck för en stor glädje och optimism inför framtiden. "Guds rike är på frammarsch!"

Kulturnatt
Traditionsenligt hölls i Uppsala denna kväll också Kulturnatt. På Frälsningsarmén inbjöd vi Uppsalaborna till att komma och lyssna och sjunga tillsammans med oss. Vårt café var öppet och c:a 200 personer tog tillfället i akt att komma in och sitta ned en stund.
Vi bjöd på ett rikt och varierat musikprogram med Jesus kärlek i centrum.
Mötesledare var Karin Eriksson. Kören Jubal sjöng flera av sina vackra sånger och hornmusikkåren spelade fartfylld marschmusik men också en stämningsfull hymn.
"Seth med vänner" spelade flera stycken. Seth Lindell på dragspel tillsammans med de yngre "vännerna", Jenny Nilsson (fiol), Mathilda Nilsson (fiol) och Malin Hjerpe (blockfljöt) framförde mycket vackert, "Dona nobis pacem". Tillsammans med de "äldre" vännerna spelade Seth (dragspel), Michael Hjerpe (bastuba), Mikael Eriksson (kornett), Guri Nilsson (piano), Elisabeth Marstorp (Kontrabas) och Philip Lyredal (trummor), "On the sunny side of the street". Det var ett mycket bejublat inslag och ingen i publiken kunde sitta helt still till dessa rytmer.
Alla sjöng också ljudligt med i allsången som var ett potpuri på de mest älskade väckelsesångerna.
Jenny Nilsson sjöng mycket vackert sången "You raised me up" och Michael Hjerpe gav en apell som anspelade på texten i sången.
Ungdomarna sjöng vår helt "egna" sång: "Du är älskad av Gud som Hans ögonsten" och de fick därefter dela ut vackra "Ögonstenskort" så alla fick en påminnelse om detta med sig hem.
Som en avskedshälsning sjöng kören Jubal en sång att ta med sig ut i natten: "Må din väg gå dig till mötes......... och tills vi möts igen må Gud hålla dig i sin hand!"

söndag 13 september 2009

Hälsning 3 - Prayer Leaders´ Gathering



Söndag
Idag hade vi lite sovmorgon.
Efter morgonbönen samlades vi till gudstjänst tillsammans med stabschefen, kommendör Robin Dunster och kommendör Edna Williams. Vi fick lyssna till god förkunnelse av stabschefen och hon talade över orden i Markusevangeliet när Jesus tog med sig tre av sina lärjungar upp på berget. Där såg de Jesus förvandlas och de fick möta Moses och Elias. Petrus ville att de skulle stanna kvar och bygga tre hyddor för att kunna ha det gott tillsammans. Men helt plötsligt är allt som vanligt igen. Vi måste återvända ner till arbetet och vi vet att när vi bäst behöver Jesus så finns han där.
Efter mycket bön så var det dax för den obligatoriska fotografering med stabschefen. (se bifogade foto!)
Därefter var vi tillsammans i något som kallas Rhythm of Prayer med Richard Munn. Han är rektor här tillsammans med sin fru Janet. Han gav oss många nya ideér hur vi kan använda bönen i vårt personliga liv.
Under eftermiddagen var jag ute och tittade mig omkring tillsammans med major Peter Farthing från Australien (till vänster på kortet!) som har har bott här i London under tre år och jobbat på en kår i nära anslutning till Sydenham Hill. Det var riktigt skönt att vara ute och gå!
Sedan avslutade vi dagen med att gå på olika bönestationer där vi fick smaka och se att Herren är god! Det känns som en fantastisk förmån att få vara här tillsammans med så många olika underbara människor.

Vi har verkligen en stor och god Gud!

Hälsningar till er alla
/Anna-Lena

lördag 12 september 2009

Hälsning 2 - Prayer Leaders' Gathering

Lördag - Idag har vi sökt vår stads bästa.
En härlig morgon!
Vi började med en engelsk frukost - the och rostat bröd med jordnötssmör (inte någon höjdare!). Sedan samlades vi i storgrupp och talade om bönens betydelse för oss själva, men också för hela Frälsningsarmén.
Mitt på dagen en god lunch och sedan delade vi lite med varandra från våra olika länder; idag var det Holland, Storbritannien, Tjeckien och Spanien. Det är härligt att få vara med och dela och få höra om olika sätt att jobba med bön.
Efter det så fick vi vara med om att ta hand om oss själva och att vara i bön på olika sätt.
På kvällen såg vi filmen Tranformations och hade en härlig stund tillsammans i bön och lovsång.
Några av oss känner fortfarande av jetlag (inte jag :-)) men de som rest i över 24 timmar...
Nu ser vi fram emot en fantastisk söndag. Hoppas att ni också får en välsignad söndag.

Blessings from London
/Anna-Lena

PS. Skickar också med en länk till hemsidan för platsen där jag befinner mig. DS
http://www.salvationarmy.org/ihq/www_ihq_ico.nsf

Hälsning 1 - Prayer Leaders' Gathering 11-18 sept

Ja, nu är jag framme i London. Blev hämtad på flygplatsen och fick sedan åka Jaguar (det kändes lite kungligt!) ända fram till dörren.
Val där så fick jag mitt rum och sedan blev det en liten promenad i området. På kvällen var det middag och jag fick träffa många av dem som kommer att vara med under veckan. Det känns redan helt underbart!
Platsen jag bor på är också jättefin! Här finns det stora ekorrar och en hel rävfamilj bor också här. Man kan inte tro att man är inne i London.

Blessings,
/Anna-Lena

fredag 11 september 2009

Torsdax igen!

Ja nu är vi på igen . Torsdax kom igång med stora och små. Under denna termin kommer vi att dela upp barnen i 3 grupper. Det är nu 20:e terminen med Torsdax, underligt vad tiden går!
Vi hade en fin kväll och avslutade med en mysig stund med ljusen tända. Ser fram mot en fin och inspirerande termin.

/ Åke

måndag 7 september 2009

Kongress i Örebro ( med Torsdax Änglarna)

Det var kongress i Örebro , det var tidigare tänkt som en divtionskongress , nu finns det inga divisioner, men kongress blev det. Det som vi från Uppsala speciellt bidrog med var familje-gudstjänsten kl 10:00 på lördagen. Vi åkte redan på fredag eftermiddag och riggade plattformen samt övade sångerna. Så i lördags så hade vi Noas ark (den som vi tidigare hade i Uppsala). Alla barn var utklädda som djur, Jonas var snigel med bravur och hus på ryggen, Nisse var reporter, Erik var Noa med Diana som sin kära hustru och undertecknad var sig själv :) . Det var en fin stund med både glädje, skratt och alvar. Barnen som lyssnade i lokalen var ganska välvuxna :) , men det såg ut att alla hade barna sinnet kvar.
Uppsala barnen trivdes och så även ledarna från Uppsala . Sedan hade vi marsch till torget med hormusik och fanor. Barna fick sjunga på torget, det blev akapella ( synten som var på plats hade bara bolibompa ljud). Efter det så gick vi på en känd hamburgerrestaurang och åt glass. Vi hade sådan tur så att barnen fick varsin ansiktsmålning, så när vi kom tillbaka till kyrkan så hade vi 10 små tigrar som var med på barnmötet. Efter detta så vände vi kosan hemåt och vi landade i Uppsala kl 22:00.
Rapporter vi har fått höra är att många blev välsignade av Uppsalabarnens sånger och budskapet man fick höra. Gud är god!

/ Åke Nilsson

söndag 6 september 2009

Ett avsked

Vi hade begravningsgudstjänst i fredags av vår kära kamrat Britta Seger. Det är med stor saknad som vi tog avskedet. Britta var en underbar människa som alltid var positiv och glad såväl under goda som svåra stunder. Hon hade en underbar förmåga att möta alla och speciellt barnen. Det var en stor människa och frälsningssoldat som nu har befordrats till häligheten. Uppsala kårs kör sjöng och Christel Lindgren var officiant. Det är under sådan här stunder som man upplever att himmel och jord är så nära , Guds närvaron är så påtaglig. Det är här som sammanfattningen av vårt liv med Gud blir så konkret. Önskar Guds välsignelse över Rolf och barnen och barnbarnen.

/ Åke

torsdag 3 september 2009

Ny termin

Hej alla läsare!
Ja, nu har terminen börjat (för min del). Ser fram mot det som är nytt .
I söndags så hade vi gudstjänst kl 11, vi hade i fin stund. Kören sjöng, Michael Hjerpe ledde mötet med predikan av Anna-Lena Hjerpe.
Vi fick som församling tacka Karin Eriksson för en fantastisk tjänst som ledare och ansvarig för det sociala arbetet på kåren. Samtidigt så välkomnade vi Michael Hjerpe som ny ledare för denna verksamhet.
Igår kväll så startade kören med sin första körövning och vi var 30 stycken som var samlade. Det är jätteroligt att det kom 2 stycken nya som vill vara med i vår kör. Vi fick bland annat sjunga ett nytt alster som Karin och Guri har komponerat, en vacker lovsång.
I kväll så är det Torsdax med de yngsta och det är alltid kul. Det kommer att bli en spännande höst , det känner jag på mej.

Guds välsignelse, alla läsare!
/ Åke Nilsson